P.M.R.

Progresivna mišićna relaksacija

Progresivna mišićna relaksacija (Edmund Jacobson) jedan je od pristupa psihofizičkom opuštanju, a preventivno i kurativno djelovanje ima na različite vrste napetosti.

Cilj učenja ove metode je osvještavanje naših tjelesnih stanja i kroz disciplinu treniranja osposobiti sebe za upravljanje našim sustavima, uči nas kako od napetosti vlastitim mogućnostima doći do opuštenosti.

Princip rada progresivna mišićne relaksacije zasniva se na naizmjeničnom stezanju i opuštanju određenih skupina mišića koje za posljedicu kroz redovito prakticiranje imaju fiziološke rekacije kao što su smanjenje napetosti mišića, ekonomičniji rad kardiorespiratornog sustava, osjećaj rasterećenja, regulaciju sna, smanjenje umora...

Kroz prakticiranje tehnike osoba će procijeniti i osvijestiti stanje svog tijela.

Metode opuštanja koriste se u svakodnevnom životu, a često ih koriste i sportaši kako bi smanjili tjelesni zamor i iscrpljenost, potaknuli tijelo na brži oporavak kako bi se pozitivno osjećali i upravljali svojim emotivnim stanjem.

Progresivna mišićna relaksacija funkcionira po principu refleksne reakcije koja se javlja kada opušteni mišić kontrahiramo.

Vježbe omogućavaju otpuštanje negativnog stresa prije ili nakon natjecanja ili treninga, napornog privatnog ili poslovnog dana.

 
KINEZIOLOGIJA
KINEZIOLOGIJA
 
 
Email
zrnic.sanja@gmail.com
Telefon
+385 95 905 8564