A.T.

Autogeni trening

Autogeni trening (po J.H.Schulz-u) instrument je kojim svaka osoba može postići tjelesnu i duševnu relaksaciju, ukloniti napetost, upravljati svojim tjelesnim i duševnim stanjima.

Autogene organske vježbe kao tehnika relaksacije pomažu svakom čovjeku da nadoknadi izgubljenu energiju i svoj psihofizički aparat dovede u stanje balansa.

Osnovne vježbe autogenog treninga primjenjuju se kroz sugestije, formule, pomoću kojih se s tjelesnim promjenama doživljava i psihička reakcija-autosugestijom.

Ovaj pristup autogenog treninga nije u svrhu liječenja ili terapije.

Sve što se događa oko i u nama djeluje sugestivno na nas. Osoba samostalno i aktivno sudjeluje u procesu, a redovito prakticiranje vježbi omogućuje joj da vlastitim snagama postigne dobro stanje i ekonomičniji život.

Provodeći autogeni trening pažnju sa vanjskog svijeta vodimo prema unutarnjem svijetu.

Dovodimo se u mogućnost upoznavanja sebe, svojih reakcija i stavova, tehnika je kojom se nastoji što je moguće više aktualizirati naša priroda.

Autogeni trening možemo doživjeti i kao oblik autoanalize, pomoću ove tehnike upoznajemo svoje tjelesne promjene, a i duševni život, koji zbog globalnih vanjskih podražaja može biti potisnut.

Naša unutrašnjost je tiha, i ne čuje se u buci svakodnevnog života.

Autogeni trening je tišina u kojoj se mogu čuti i vrlo slabi glasovi unutrašnjeg života.

Autogeni trening je avantura duha u kojem upoznajemo nove, unutrašnje dimenzije života. Inače smo naučili da svoja iskustva stječemo susretima i putovanjima, međutim, isto je tako i značajno da upoznamo i svoj unutrašnji svijet, koji naše iskustvo može obogatiti više neko takozvana vanjska putovanja.

Sustavnim i disclipiniranim savladavanjem programa možemo doći do svojih ciljeva.

Naš vegetativni živčani sustav je autonoman, samostalan u svojoj funkciji, i sa svojim razgranatim spletom živaca povezan je sa pojedinim mišićnim vlaknima tako da se stanje napetosti jedne mišićne skupine automatski prenosi na susjedne skupine, pa tako ako napetost otpustimo na jednom mjestu dolazi do istog efekta na povezanim jedinicama.

Poznat je i prijenos utjecaja našeg raspoloženja na fizičko stanje i obrnuto. Bez postojanja tog „fiziloško-refleksnog“ transfera (psihofiziološki fenomen) formule autogenog treninga ne bi mogle djelovati.

 
KINEZIOLOGIJA
KINEZIOLOGIJA
 
 
Email
zrnic.sanja@gmail.com
Telefon
+385 95 905 8564