Korporativni programi

Korporativni programi


Život u poslovnom okruženju karakterizira visoka razina odgovornosti, ambicioznost, angažiranosti, dinamično radno okruženje, napetosti koje diktiraju postavljeni vremenski rokovi za izvršenje zadataka....

corp wellness
Zajedničko svim ovim karakteristikama jeda naš status dovode u jednu povišenu razinu funkcioniranja koja ako postane kronična za posljedicu ima uključivanje simpatičkog živčanog sustava(autonomni sustav).
Kada simpatički živčani sustav dominira tada su sposobnosti organizma za napore povećane(u davnim vremenima taj sistem se uključivao za vrijeme neke prijetnje ili opasnosti), a fiziološkom i psihološkom smislu očituje se kroz proširene zjenice, smanjeno izlučivanje sline, ubrzano disanje i rad srca, pojačano znojenje, pojačano izlučivanje adrenalina i kortizola (hormon stresa) iz nadbubrežne žlijezde, povećano skladištenje masti,razdražljivost, depresija, nemir, pad koncentracije....
U sportu postoji sindrom simpatičke pretreniranosti koji nastaje uslijed dugotrajnog i neadekvatnog opterećivanja organizma. U uporedbi poslovnog i sportskog opterećivanja možemo doći do istih ili sličnih volumena opterećenja, razlika se ogleda u načinu postizanja tih stanja, u sportskom kontekstu radi se o dinamičkom tjelesnom i psihološkom naporu, a u poslovnom kontekstu o statičkom tjelesnom opterećenju i dinamičkom intelektualnom (mentalnom) naporu.
Ova fiziološka stanja pojačanog rada simpatikusa mogu za osobu predstavljati mač sa dvije oštrice, u jednoj fazi ta stanja su korisna, jer ta povišena stanja nude mogućnosti za povećani volumen angažmana, visoku fokusiranost na cilj, bistrinu uma, intelektualnu agilnost, što za posljedicu može imati bolje poslovne rezultate, dok ih naš organizam tolerira...kad tolerancija „popusti“ počinju se javljati smetnje i simptomi koji mogu voditi u bolest , u ovom kontekstu govorimo o“ menadžerskim bolestima“ kao što su: povišeni krvni tlak, kolesterol, ateroskleroza, moždani i srčani udar, gastritis, bolesti štitnjače, depresija, anksioznost, prekomjerna tjelesna težina, atrofija muskulature lokomotornog aparata koja može dovesti do raznih bolnih sindroma, lošeg držanja....
Ako na sebe pogledamo kao na ljudsko biće,bez obzira u kojoj se profesionalnoj ili privatnoj ulozi nalazili,svi imamo unutarnje sustave koji u svojim osnovnim,prirodnim psihofizičkim  postavkama teže harmoniji,ravnoteži između budnosti i sna,aktivnosti i pasivnosti,napetosti i opuštenosti,fiziološkoj ravnoteži između simpatičkog i parasimpatičkog živčanog sistem.
Tjelesna neaktivnost i pritisci koji dolaze iz radnog okruženja zbog povišenog stanja pripravnosti.....(zadani rokovi,važni sastanci,bitne odluke,velike odgovornosti..), nešto je što čini svakodnevnicu profesionalne stvarnosti zaposlenika.
Zdravlje je nematerijalna vrijednost,koja u današnjem svijetu čini ekonomsku kategoriju.
Zdravlje kao nezamjenjiv resurs trebalo bi postati ključ kulture poduzeća i šire zajednice.
Preventivni koncept REcreare korporativnog programa orijentiran je prema zdravlju,poboljšanju psihofizičkog zdravlja,unaprijeđenju kvalitete života,pristup koji pomaže osobi da ukloni prepreke u načinu života,tako da kroz modeliranje svijesti o sebi,svom tijelu,osobnoj higijeni kroz pokret i dah,stvara pretpostavke za produktivniji,zadovoljniji,ekonomičniji život.
Briga o zdravlju kroz tjelesne i mentalne tehnike rada sredstva su REcreare korporativnog programa između ostalog ima za cilj potaknuti pojedinca i zajednicu na preuzimanje odgovornosti za tjelesno ,mentalno i psihološko zdravlje priklanjanjem proaktivnom pristupu životu.
Uvođenje zdravstvenih korporativnih programa ima zdravstvene i financijske učinke,kroz povećanje osobnih i radnih učinaka,smanjenje bolovanja,smanjenje medicinskih troškova,povećanje zadovljstva i ugode.
REcreare korporativni program sadrži tjelesne i mentalne tehnike rada.
Tehnike rada na tjelesnom nivou primjenom polaganih,preciznih,kontroliranih kretnji koje  otklanjaju tjelesne napetosti,osposobljavaju tijelo za ispravno držanje,vraćaju prirodne funkcije-obrasce kretanja.
Tehnike rada sa dahom-različite tehnike kondicioniranja daha vraćaju stabilnost trupu,korigiraju loše držanje,opskrbljuju tijelo kisikom,otpuštaju tjelesne i mentalne napetosti,poboljšavaju raspoloženje,uravnotežuju tjelesne funkcije:krvni tlak,probava,otkucaji srca....balansiraju živčani sustav:simpatički i parasimpatički,razgrađuju stres,poboljšavaju koncentraciju,podižu nivo energije...
Rad sa mentalnim tehnikama progresivnog mišićnog opuštanja ima djelovanje na otklanjanje različitih vrst napetosti.Praktikant ovom tehnikom uči vlastitim sposobnostima postići opušteno stanje.Princip rada vodi kroz naizmjenično stezanje i opuštanje dijelova tijela,što za posljedicu ima razvoj svjesnosti i mentalnog povezivanja sa tjelesnim stanjima,smanjenje mišićne napetosti,osjećaj rasterećenja,smanjenje umora.
Tehnika autogenog treninga pomaže osobi da nadoknadi izgubljenu energiju i svoj psihofizički aparat dovede u stanje balansa.Kroz primjenu sugestija,formula pažnja sa vanjskog svijeta vodi se prema unutarnjem svijetu,dovodimo se u priliku za upoznavanje sebe,svojih reakcija i stavova.
Program je dizajniran kao podrška zaposlenicima da kroz vlastitu praksu i stečeno iskustvo rada na svojim tjelesnim i mentalnim potencijalima budu promotori zdravlja na radnom mjestu.
REcreare program dodana je vrijednost koju kompanija može ponuditi svojim zaposlenicima i hvale vrijedan strateški imperativ.
Zdravlje nam je svima visoka vrijednost,često je izlažemo visoko na listi prioriteta,to visoko mjesto možemo opravdati stilom života koji vodi prema vitalnosti,emocionalnoj stabilnosti,zadovoljstvu.

 
Email
zrnic.sanja@gmail.com
Telefon
+385 95 905 8564