Program za trudnice

Program za trudnice-REcreare prenatal

simple trimester exercises 2
Za vrijeme vježbanja u trudnoći važno je respektirati  mišljenje i savjete ginekologa koji vodi trudnoću, biti informiran o trenutnom psihofizičkom stanju trudnice, kako se osjeća, koje su njene trenutne potreba, što je za nju važno, koja su njena očekivanja, potrebno je adaptirati vježbe obzirom na tromjesečje u kojem se trudnica nalazi.
Pažnja za vrijeme vježbanja usmjerava se prema unutra, iz čulnog doživljavanja vanjskog svijeta, prema unutrašnjem, ta senzorička promjena fokusa važna je kako bi se osoba povezala sa svojim pokretom i dahom, sa ciljem izoštravanja čula koji na pomažu da upoznamo sebe, da stvorimo komunikacijske kanale za poruke koje nam šalju naša psihofizička stanja.
Dah i pokret treniraju se kao nedjeljiva funkcionalna cjelina.
Različitim tehnikama rada na tijelu koje se izvode kroz kontrolirane, precizne, svješću praćene pokrete, dovode do neuromišićnog reprogramiranja koje za posljedicu ima prirodno funkcioniranje našeg lokomotornog aparata.
Ovaj tip tjelesne aktivnosti u trudnoći umjerenog je intenziteta, usmjeren je prema zdravlju i vitalnosti.
REcreare prenatal pristup vježbanju  omogućava da kroz rad na postularnoj muskulaturi osiguramo dobro držanje tijela, oslobodimo tijelo napetosti i boli, poboljšamo cirkulaciju u rukama i nogama. Sadržaji tijelo vode kroz različite tjelesne položaje koji olakšavaju kretanje u trudnoći, olakšavaju okretanje, podizanje.
Principi programa razvijaju tjelesnu stabilnost i mobilnost, osiguravaju adekvatnu muskulatornu podršku razvojem kretnih i respiratornih obrazaca koji služe kao podrška svim razvojnim fazama trudnoće i promjenama koje ih prate.
Tehnike disanja razvijaju ispravnu mehaniku daha što dovodi do ispravnijeg držanja, stabilnosti trupa, razvijaju respiratorne kapacitete, povećavaju cirkulaciju, adekvatniju opskrbu tijela kisikom, poboljšavaju probavu, razvijaju osjećaj mira i opuštenosti.
Osim tehnika rada na dahu i tijelu u prenatal program uvrštene su i tehnike relaksacije koje dovode do otpuštanja tjelesnih i mentalnih napetosti, pobuđuju mirno stanje, poboljšavaju koncentraciju, omogućavaju nam preuzimanje kontrole psihofizičkog statusa.
Sadržaji tjelesnih i mentalnih tehnika REcreare prenatal programa podrška su trudničkom, porođajnom i postporođajnom razdoblju.

 
Email
zrnic.sanja@gmail.com
Telefon
+385 95 905 8564