Yoga

Asane-Pranayame-Svjesnost-Vizualizacija-Meditacija

RYT 200 AROUND BLACK

Obzirom da yoga tematski obuhvaća puno šire područje od kineziologije, važno je napomenuti da će u Recreare kineziološki program biti uvršteni samo oni sadržaji koji su bliski ostvarenju ciljeva programa.

U primarnom REcreare programu primjenjuju se elementi yoge kroz ASANE (položaji) koje se izvode u statičkom i dinamičkom režimu rada te razvijaju motoričke sposobnosti kao što su različite vrste fleksibilnosti, izdržljivosti, snage, ravnoteže, koordinacije.

PRANAYAME (tehnike disanja) koje se izvode kroz svjesnu kontrolu daha, a za cilj osim respiratornog ili stabilizacijskog utjecaja na lokomotorni sustav, pridonose ispravljanju lošeg držanja tijela. Bolja funkcija disanja očituje se i na srčanožilnom i probavnom sustavu te na emocionalnom stanju čovjeka.

VJEŽBE OPUŠTANJA, vizualizacije, meditacije čine osnovu programa te svojim učincima produbljuju fiziološke i psihološke dobrobiti programa.

Elementi yoge šire perspektivu za:

  • Ostvarivanje ciljeva Recreare programa kroz produbljivanje svjesnosti o sinergiji daha i pokreta.
  • Svjesnoj kontroli tijela kroz statičke i dinamičke položaje i kretnje tijela.
  • Sadržaji opuštanja i vizualizacije voditi će prema harmonizaciji psihofizičkih stanja
  • Fokus na ispravna tjelesna poravnanja poštujući zakonitosti statičke posture, te funkcionalnosti i strukture zglobno mišićnih potencijala

U pristupu prema samom sebi, i prema drugima, važno je ne gubiti iz vida ostala korisna yogijska učenja jer su oni univerzalni principi postojanjakao što su moralna načela (jame), odgovornost prema sebi i društvu, nenasilje, istina, poštenja, čistoća, žudnja.

Ova načela višestruko su primjenjiva u odnosu prema nama samima brigom o našim mislima, postupcima, uvjerenjima. Svjesnost i iskustvo koje stječemo kroz ove postupke može oplemeniti naš i živote u našem okruženju.

Samokontrola, samodisciplina, korekcije ponašanja, funkcioniranja, razmišljanja na moralne stavove, kontrola uma i tijela, mentalnih i tjelesnih (destruktivnih procesa), nenasilje u svojoj širini smisla kako fizičkom u smislu misli, emocija, riječi i djela.

Potrebno je usmjeriti pažnju na osobnu i društvenu ekologiju.

 

 
OSOBNI RAZVOJ
OSOBNI RAZVOJ
 
 
Email
zrnic.sanja@gmail.com
Telefon
+385 95 905 8564