Vježbe opuštanja

Progresivna mišićna relaksacija-Vizualizacija-Autogeni trening

Kroz vježbe opuštanja radimo sa metodom autogenog treninga po Schultzu, metodom progresivne mišićne relaksacije po Jacobsu, tehnikama vizualizacije, vježbama disanja.

Metoda progresivne mišićne relaksacije jedna je od tehnika opuštanja, cilj joj je obučiti praktikanta da može aktivno i samostalno osvjestiti i mijenjati svoje stanje u cilju psihofizičke relaksacije. Metodu je osmislio američki liječnik Edmund Jacobson 1928. godine, a uključena je u zdravstvene sustave mnogih zemalja. Utvdrio je da kod stresa i straha dolazi do refleksne napetosti mišića, te da vrijedi i obrnuto, opšutanje mišića dovodi do osjećaja mira, a postiže se i bolja prokrvljenost organizma. Metoda se temelji na zapažanjima opuštenih i napetih faza kroz različite mišićne skupine. Svrha metode je upoznati reakcije i stanja našeg tijela, primjetiti signale stresa te sami sebe na jednostavan način dovesti u opušteno stanje.

Autogeni trening koristimo u svrhu opuštanja, razgrađivanja stresa, harmoniziranja organizma. U mnogim zemljama zapadne Europe u preventivne svrhe zdravstvena osiguranja omogućavaju svojim osiguranicima edukaciju iz autogenog treninga.

Metodu autogenog treninga osmislio je psihijatar i psihoanalitičar Johannes Heinrich Shcultz 20-tih godina prošlog stoljeća, radeći hipnozu ustanovio je da je u opuštenom stanju bilo koja sugestija moguća i da se intenzivnije doživljava. Na taj način ljudi si mogu sugerirati ono što je dobro za njihovo zdravlje i poboljšanje kvalitete života. Cilj treninga je sa lakoćom postići opušteno stanje.

 
OSOBNI RAZVOJ
OSOBNI RAZVOJ
 
 
Email
zrnic.sanja@gmail.com
Telefon
+385 95 905 8564