Vježbe disanja

Disanje je primarna funkcija ljudskog tijela - rođeni smo sa savršenim mehanizmom disanja.

Različiti utjecaji kao što su fizička i mentalna napetost, bolesti, loše držanje tijela, naše misli i navike... mijenjaju stereotipe disanja. Neispravno disanje može biti i uzrok i posljedica psihofizičkih smetnji. Različite tehnike disanja imaju značajne utjecaje na naše funkcioniranje. Osvještavanjem i kondicioniranjem našeg daha vraćamo mu njegove primarne funkcije, a to su respiracija i stabilizacija.

Utjecaj vježbi disanja na tjelesne sustave

  • Srčanožilni sustav – krv obogaćena kisikom adekvatnije hrani organizam. Potpuno, duboko i polagano disanje snažan je pokretač cirkulacije u organizmu, unosi veće količine kisika, ubrzava optok krvi kroz cijelo tijelo i time poboljšava odstranjivanje nepotrebnih materija.
  • Probavni sustav - krobava se poboljšava spuštanjem dijafragme, uslijed popunog udisaja, koja svojom kretnjom potiskuje organe smještene u trbušnoj šupljini, pritiskom ih masira, poboljšava im tonus, te time povećava cirkulaciju, a peristaltika crijeva se pojačava. Hrani u probavnom traktu potrebna je apsorpcija kisika iz krvi kako bi se oksigenizirala prije probave i resorpcije potrebnih sastojaka.

Utjecaj na emocije

Poznato je da su emocije i raspoloženje povezani s načinom disanja. Promjene u disanju vidljive su kad smo u stanju uzmenirenosti ili nervoze koja najčešće ubrzava dah, čini ga plitkim i nejednakim što s vremenom može pogoršati prvobitnu tjeskobu. Produženi izdisaj djeluje na smanjenje psihičkih tenzija kao što su napetost, anksioznost i nervoza. Relaksacija koja dolazi kao produkt koncentracije na potpuno disanje, te time svjesno djelujemo na autonomni živčani sustav. Opušteno, duboko, abdominalno disanje olakšava bol, umiruje misli i osjećaje, potiče tijelo i um na relaksaciju.

Dobro naučena tehnika disanja može dati korisne rezultate, neophodna je vježba, vrijeme i strpljenje kako bi se tehnike savladale i usvojile kao prirodan (automatiziran) način disanja.

 
Email
zrnic.sanja@gmail.com
Telefon
+385 95 905 8564